O uale au inscrise pe coaja pe primul rand - informatii privind modul de crestere a gainilor, iar pe cel de-al doilea - termenul de valabilitate conform cu Regulamentul (CE) NR. 589/2008 privind standardele de comercializare aplicabile ouălor.


Oul este un produs deosebit
Oul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa, reprezintă o sursă importantă de proteine, lipide, vitamine liposolubile A, D şi E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) şi oligoelemente. Toate acestea cu un conţinut caloric scăzut, de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie.
Oul este un super-aliment
...deoarece conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamaţiilor în organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge şi încheieturilor), prevenind afecţiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.
Creste nivelul de colesterol sănătos
Creste nivelul de colesterol sănătos, aşa-numitul HDL, scăzând astfel riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
Ajută la dezvoltarea creierului...
...în stadiul intrauterin şi favorizează creşterea armonioasă a copiilor datorită prezenţei colinei (100 mg /ou) şi a acidului folic, motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de ouă în timpul sarcinii. În plus, colina din ouă se pare că ar avea rol de protecţie împotriva anumitor forme de cancer, în special cancer de sân.
Protejează vederea şi previn afecţiunile oculare
...graţie conţinutului de luteină şi zeaxantină din gălbenuş, substanţe puternic antioxidante care ajută la fixarea retinei.
Albuşul
...reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou şi este de consistenţă vâscoasă, concentrează proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavină şi tiamină) şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu).
Gălbenuşul
...reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol).
Ouăle ne fac mai deştepţi
“Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, “oul conţine lecitină, care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală, şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmiţător cerebral)”.
Consumul de ouă nu creşte colesterolul
"Nivelul ridicat de colesterol nu este consecinţa unui anumit aliment, ci a întregii diete, mai ales a conţinutului acesteia în acizi graşi saturaţi".
Ouăle ajută la slăbit
“Oul conţine cea mai bună proteină pe care o poţi găsi în natură, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raportează la aceasta, în primul rând pentru că are o valoare biologică ridicată (se asimilează uşor) şi, în al doilea rând, conţine toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie în cantităţile perfecte. Ouăle sunt foarte importante în alimentaţia unui sportiv, dar nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor active”.
1Ce este seleniul
Este un element chimic descoperit de catre savantul suedez J.J. Berzelius, in anul 1817. Numele de botez de seleniu vine din limba greaca veche, unde "selene" inseamna "luna". Iar seleniul, la fel ca si Luna, are o afinitate deosebita pentru lumina solara: chimistul si fizicianul suedez a observat ca in prezenta luminii solare conductivitatea electrica a seleniului pur creste de o mie de ori. Altfel, dincolo de aceasta neobisnuita proprietate, seleniul este o substanta pe cat de greu de obtinut in stare pura, pe atat de nespectaculoasa, fiind gri-cenusie, cu proprietati partial asemanatoare metalelor si fara nici o alta caracteristica remarcabila. In organismul uman gasim cantitati infime de seleniu, de ordinul microgramelor, adica a milioana parte dintr-un gram. Dar proverbul cu buturuga mica care rastoarna carul mare se pare ca se verifica din plin in biologie si in medicina, asa cum vom vedea in continuare.
2Rolul seleniului in corpul uman
Desi in cantitati mici, seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas. Functia sa biologica celebra si, probabil, cea mai importanta, se refera la rolul sau de mineral antioxidant. Seleniul este un component de baza al unor enzime care protejeaza celulele de distrugerile produse de asa-numitii radicali liberi din organism, impiedicand astfel imbatranirea accelerata si imbolnavirea. Mai mult, aceasta substanta ne protejeaza si impotriva actiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul si arseniul. Apoi, seleniul este esential in organismul nostru pentru producerea anticorpilor, adica a acelor substante, adevarate arme chimice, pe care sistemul imunitar le foloseste pentru a se apara de virusi, de bacterii, de ciuperci parazite etc. Seleniul mai intervine in sinteza coenzimei Q10, in reglarea nivelului hormonilor masculini, in buna functionare a prostatei la barbati.
3Deficitul de seleniu in organism
Intr-un studiu efectuat in Finlanda, a fost verificata, vreme de 11 ani, la 20.000 barbati, corelatia dintre nivelul seleniului si sensibilitatea la cancerul la plamani. Cercetarile au evidentiat ca cei care aveau un nivel seric al seleniului mai mic decat media participantilor la studiu au fost mult mai vulnerabili la cancerul pulmonar. De asemenea, s-a observat ca susceptibilitatea la nenumarate alte forme de cancer este mult mai mare la persoanele care au deficit de seleniu. S-a mai observat ca persoanele expuse profesional la praf de carbune, la pulberi de metale grele sau la noxele din fumul de tigara au deficit de seleniu, deoarece organismul consuma mai rapid acest oligoelement, esential pentru contracararea actiunii nocive a substantelor toxice si a radicalilor liberi. Deficienta de seleniu produce si deficiente imunitare grave, scade fertilitatea la barbati, produce tiroidite auto-imune. In cazurile extreme, lipsa acestui oligoelement produce insuficienta cardiaca cronica si tulburari nervoase grave. Deficienta de seleniu mai contribuie la aparitia: xerodermiei (uscarea pielii), a cataractei, a asteniei, afectand utilizarea vitaminei E de catre organism, a gripei si a afectiunilor virale.
- Oul este cea mai mare celulă vie
- Oul este simbol al răsăritului de soare și al începutului vieții
- Oul are cea mai accesibilă proteină
Un aliment viu care conține proteine active ce pun în mișcare toate procesele biochimice care au loc în organismul omului.
În tradiția românească, oul are semnificații religioase profunde. El este elementul central al Sărbătorii Pascale.
Oul este și unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Foarte mulți terapeuți din medicina alternativă consideră oul un adevărat medicament. Un ou mic are valoarea nutritivă a 150 g de lapte, a 40 g de carne sau a 20 g de brânză uscată.